Update taxe pe veniturile din 2Parale

PRECIZARE: Textul initial al postului a fost revizuit in conformitate cu ultimele schimbari legislative si dupa consultarea unei firme specializate. Multumim pentru feedback, ne-a fost de ajutor.
In sprijinul afiliatilor persoane fizice din retea si la solicitarea mai multor parteneri 2Parale, de la 1 iulie 2012 vom ajusta sistemul de taxe aferente veniturilor obtinute prin 2Parale, in urma modificarilor aduse Codului Fiscal.
Atentie, noile prevederi se aplica si PFA-urilor.
Plata comisioanelor castigate de afiliatii persoane fizice si PFA-uri din 2Parale se face in baza unui contract de comision, pe care il incheiem la prima plata.
Pentru acest venit, statul percepe taxele prevazute de legislatia in vigoare. De la 1 iulie 2012, potrivit Codului Fiscal (Titlul IX^2 – Contributii sociale obligatorii – Capitolul II – Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica), 2Parale va retine si vira catre stat urmatoarele contributii si impozite:
• in cazul in care afiliatul are si un contract de munca, este functionar public, somer sau pensionar - contributia pentru sanatate in cuantum de 5.5% din venitul brut, precum si impozit anticipat pe venit in cuantum de 10% din venitul brut, din care s-a dedus contributia pentru sanatate;
• in cazul in care afiliatul nu se regaseste in situatia de mai sus, se vor retine contributia pentru sanatate 5.5% si cea pentru pensie 10.5% - calculate la venitul brut - precum si impozit anticipat 10% aplicat la venitul rezultat dupa deducerea contributiilor sociale mentionate.
In continuare, afiliatii au obligatia de a declara o data pe an veniturile obtinute prin 2Parale, in baza unei adeverinte eliberate de noi si depuse la Administratia financiara de care apartine afiliatul. In functie de decizia de impunere emisa de autoritatile fiscale in cursul anului urmator obtinerii venitului, afiliatii vor achita diferenta de impozit.
In cazul in care afiliatul nu doreste sa mai depuna alte declaratii la Administratia financiara, acesta are posibilitatea sa opteze pentru impozitarea veniturilor cu 16% in loc de 10%, acest impozit fiind final. Totusi, atragem atentia asupra faptului ca, prin impozitarea cu 16% a veniturilor, afiliatul nu mai beneficiaza de deducerea cheltuielilor cu asigurarile sociale platite, ceea ce inseamna ca va plati taxe mai mari.
Potrivit legii, la prima plata din an catre orice afiliat persoana fizica si ori de cate ori la platile subsecvente apar modificari fata de situatia anterioara, acesta trebuie sa depuna la noi cate o declaratie pe proprie raspundere, in baza careia vom determina care sunt tipurile de contributii ce ar trebui sa se retina si prin care se poate opta pentru retinerea impozitului de 10% sau 16%.
Afiliatii au posibilitatea de a primi integral suma castigata prin 2Parale si de a isi achita singuri contributiile catre stat daca devin persoana juridica. In aceasta situatie, puteti incasa comisioanele in baza unei facturi.
Pentru informatii despre comisioane, va recomandam sa cititi si Conditii pentru plata afiliatilor.
Daca aveti intrebari legate de plati si cotele de taxe si impozite, le asteptam in zona de comentarii.
UPDATE: In urma feedback-ului vostru, revenim cu explicatia unui specialist fiscal care sa lamureasca situatia PFA-urilor si a taxelor percepute de stat. Multumim Eugeniei Ion, Tax Consultant la Contexpert, pentru sprijin.
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, persoanele juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila au obligatia de a retine si vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite pentru activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent.
Incepand cu luna octombrie 2011, noul Cod civil a preluat si toate contractele care existau pana la acea data in Codul comercial, acesta din urma fiind astfel abrogat. Printre contractele care sunt acum reglementate de Codul civil se regaseste si contractul de comision.
Intrucat prevederile art. 52 erau oarecum ambigue cu privire la tipul de contract din Codul civil pentru care ar trebui sa se retina impozit si contributii de asigurari sociale, s-a simtit nevoia elaborarii unui ordin care sa vina cu cateva precizari. In acest sens a fost elaborat Ordinul nr. 247/2012 privind procedura unitară pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 571/2003 legata de Codul fiscal, care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 129 din 22 februarie 2012.
In acest ordin se prevede ca, pentru contractele de comision (care sunt contracte incheiate potrivit Codului civil). platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a impozitului, chiar daca cel care realizeaza venitul este PFA.
Practic, pentru toate contractele de comision incheiate de 2Parale cu persoane fizice ori PFA-uri, intreprinderi individuale, familiale ori profesii libere exista obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit si, implicit, a contributiilor de asigurari sociale (sananate si, daca este cazul, contributia pentru pensie).
Aceasta nu inseamna dubla impozitare, pentru ca PFA-ul isi va declara aceste venituri in declaratia anuala (Formular 200) si, totodata, la randul 3.1 “Venit net aferent activitatilor cu regim de retinere la sura a impozitului” din declaratie va completa sumele pentru care 2Parale a retinut impozit la sursa. Astfel , la calcularea impozitului pe total venituri realizate, autoritatile fiscale vor tine cont ca pentru o parte din venituri impozitul a fost deja retinut la sursa, iar PFA-ul nu mai datoreaza decat diferenta pana la 16%.
Si 2Parale va declara sumele platite PFA-urilor si pentru care a retinut impozit la sursa, prin Formularul 205 ce se va depune anul viitor.
Astfel, coreland cele doua declaratii, organele fiscale vor face ajustarile necesare pentru impozitul datorat de PFA.
In cazul in care PFA-ul opteaza pentru impunerea veniturilor din comision cu impozit de 16%, acesta nu mai are posibilitatea regularizarii; insa, fiind un venit pentru care impozitul s-a retinut in intregime la sursa, acesta nu ar mai trebui cuprins in declaratia anuala de venit (Formular 200). Totodata, acest venit nu ar mai trebui cuprins in registrul de incasari si plati al PFA-ului.
Eugenia Ion, Tax Consultant
Extrase din Codul fiscal si din Ordinul 247/2012 relevante pentru contractul de comision.
Retinere la sursa impozit pe venit
Text extras din: Codul fiscal 2003 - al Romaniei
Art. 52. - (1) Pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
[…] b) venituri din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent; […]
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a)-c), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX2;
Art. 521. - (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile mentionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-c) pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris în momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
Clarificare notiune contracte civile pentru care trebuie sa se faca retinere la sursa a impozitului
Text extras din: Ordin nr. 247/2012 - privind procedura unitară pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
Art. 2. - (1) Persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr-o forma de asociere, au obligatia sa efectueze în cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat in anul precedent, dupa caz, conform art. 82 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), privind stabilirea platilor anticipate de impozit, cu exceptia contribuabililor care realizeaza venituri pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa. Platitorii de astfel de venituri nu au obligatii privind calculul, retinerea si virarea impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit, cu exceptia prevederilor art. 3 alin. (2).
Art. 3. – [….] (2) Platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa în baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului ordin in cazul veniturilor platite beneficiarilor, în baza urmatoarelor tipuri de contracte:
- contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
- contractelor/conventiilor civile, care atat înainte, cat si dupa intrarea în vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica.
Retinere la sursa a contributiilor sociale
Text extras din: Codul Fiscal 2003 - al României
Art. 29621 - (1) Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
[...] f) persoanele care realizeaza venituri in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e); […]
(4) Pentru persoanele prevazute la art. 29621 alin. (1) lit. f) si h), baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul încheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz.
(5) Contribuabilii prevazuti la art. 29621 alin. (1) lit. f) si h) datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri având obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective in conformitate cu prevederile art. 52 si art. 74 alin. (4), dupa caz.
Daca doriti si alte confirmari si lamuriri suplimentare, apelati cu incredere la call-center-ul ANAF. La noi au raspuns imediat si ne-au confirmat toate cele precizate mai sus. Ii puteti contacta la tel: 031 4039160. Multumim inca o data pentru feedback, va rugam sa tratati insa legile ca atare.