Q&A despre SEO - continut duplicat, link building, inscrierea in directoare...

Toti cei interesati de cresterea traficului si conversiilor prin SEO au avut ocazia de a primi recomandari punctuale de la doi specialisti in domeniu, care cumuleaza o experienta de peste 20 de ani in marketingul online: Gabriel Curcudel a.k.a. Krumel si Cosmin Daraban, manager SilkWeb.
Multumim celor care au profitat de aceasta oportunitate si au adresat intrebari SEO related celor doi invitati. Si am vrea sa le multumim impreuna lui Krumel si Cosmin pentru disponibilitate si timpul acordat, mai ales ca au decis sa va ajute pe toti cu sugestii si sa raspunda la toate intrebarile, ci nu doar la cele mai relevante pentru publicul larg, cum am stabilit initial.
Specialistii raspund
Gabriel Curcudel a.k.a Krumel
• Fondator Advert Point • Editor Dmoz si Musicmoz pentru sectiunile in limba romana din 2004 • Cofondator Oameni din online • Experienta in SEO, SEM, e-commerce (analiza onpage, UX, CRO, CX, WA, IA) • @krumel
Intrebare postata de Ziborianul
Question: 1. Ce recomandari puteti face in cazul unui site cu continut multimedia (foto, video), pentru a evita continutul duplicat, in conditiile in care aceleasi poze si filmulete pot aparea in mai multe categorii (sectiuni) ale site-ului?
2. In cazul modificarii titlului unei pagini ( dinamice) se genereaza automat un nou link catre aceiasi pagina, ceea ce duce la continut duplicat. Stiu ca teoretic aceasta problema se rezolva prin redirectionarea permanenta 301. Insa nu stiu tehnic cum se rezolva acest lucru.
Answer: Ziborianul, nu sunt sigur ca inteleg problematica, sper totusi sa ofer un raspuns satisfacator.
In general, fotografiile, videoclipurile, fisierele audio, PDF-urile si alte modalitati de a expune genul asta de continut nu genereaza duplicare. Duplicarea, in termeni de SEO, se refera in special la text ce apare pe mai multe pagini, ce au acelasi URL sau descriere.
Poti exclude de la indexare astfel de materiale daca ajungi la concluzia ca ele sint un factor negativ pentru site-ul tau.
Din punctul meu de vedere nu ai o problema. :) Detaliaza daca raspunsul nu e satisfacator.
Completare: Daca tu zici ca tot generezi atat de multe pagini care ar putea deveni duplicate content, atunci rel canonical (n.r. mai multe despre rel canonical ) te poate ajuta. Poti pune rel canonical pe o singura pagina. Restul, indiferent de url, vor deveni inutile pentru ca vor trimite catre aceeasi pagina, unica. Astfel poti evita duplicate content si poti promova o singura pagina corespunzatoare.
Intrebare postata de Stefania Trandafir
Q: Din experienta dumneavoastra (dupa schimbarile aduse de Google Panda&Penguin), care sunt cele mai mari greseli pe care trebuie sa le evitam cand incercam sa facem SEO pentru un site in Wordpress?
A: Parerea mea e ca ne panicam prea repede. SEO e un domeniu care suporta modificari dese. Cel mai rau lucru pe care il facem e sa ne panicam.
Acum, ca sa raspund strict la intrebarea ta, site-urile in Wordpres se optimizeaza (onpage) foarte usor. Offpage e o problema pentru toti, dar daca o sa analizezi lucrurile in detaliu o sa iti dai seama ce trebuie sa faci si ce nu. Stay updated si nu o sa ai probleme :).
Intrebare postata de Skinnerul
Q: 1. Este bine sa aduc doar link-uri dofollow pentru un site nou ? Ma refer sa ignor toate link-urile nofollow.
2. E bine sa aduc link-uri pentru pagini interne si pe prima pagina la Title-Tag sa las doar numele site-ului?
Vreau putin sa fie mai explicit la punctul 2, nu vreau sa ridic doar prima pagina, ma intereseaza articolele din site.
A: 1. Ce sanse sint ca in mod natural sa iei doar link-uri dofollow astfel incat Google sa nu considere link-urile alea ca fiind platite? Daca raspunzi la intrebarea asta o sa raspunzi si la a ta :).
2. Da, e bine sa ai internal linking. Poti lasa titlul de pe index cu cuvinte cheie atat timp cat acele cuvinte cheie nu iti canibalizeaza eventuale categorii care ar fi mai relevante decat indexul.
• Manager SilkWeb • Experienta de 12 ani in online • Activist SEO, SEM, SMM. • @dcosmin
Intrebare postata de Constantin
Q: Am un site la care mi-a scazut traficul cu 50% dupa update-ul Panda si Penguin facut de Google. Cum pot sa imi dau seama cum si unde anume acest update mi-a influentat scaderea traficului si, eventual, cum as putea remedia. Multumesc.
A: Este important de stiut cand ai fost penalizat. Panda a penalizat site-urile cu un continut slab de tip spam, in special agregatoarele de continut, site-uri construite doar pentru backlink-uri. Acest update a fost dat in luna februarie.
Google Penguin a penalizat site-urile cu un numar mare de backlink-uri pe cuvinte cheie "money keywords", dar si provenienta acestora; de exemplu, poti fi penalizat daca ai doar backlink-uri din directoare web, acestea fiind o sursa de "low quality links". In majoritatea cazurilor, la site-urile penalizate de Google Penguin s-a primit un mesaj in contul de Webmaster Tools care iti aduce la cunostinta acest lucru.
Pentru a remedia penalizarile, in primul rand trebuie sa ai un continut bun in site si, pe cat posibil, cat mai fresh (posteaza 1-2 articole in blog saptamanal). Pe urma, verifica sursele de link-uri, elimina-le pe cele proaste, incearca sa diversifici aceste surse, dar si anchor text-ul. Fa link building folosind si numele domeniului, dar si pe cuvinte gen : vezi detalii, intra aici, citeste mai mult etc.
Este foarte important sa ai backlink-uri si spre paginile interne ale site-ului tau.
Intrebare postata de Horia
A: Este importanta inscrierea unui site in directoare web? Daca da, e bine sa fie inscris in primele 10 cele mai importante? Sau 100? Sau 500? Am ales aceste numere pentru ca in 10 site-uri le poate inscrie manual proprietarul. 100, 300, 500 etc. sunt directoarele in care inscriu diversi care ofera aceste servicii. Este vreo firma de inscriere pe care o recomandati in mod particular?
A: Mare grija la directoarele web. Eu nu recomand inceputul unei campanii de backlink-uri folosind directoare web. Directoarele web sunt cea mai rapida, ieftina si slaba sursa de backlink-uri. Trimiterile spre site-ul tau trebuie sa fie cat mai naturale, iar cele din directoare nici cum nu sunt de asa natura, sunt doar pentru manipularea motoarelor de cautare.
Nu apela la cei care fac inscrieri in directoare pentru cativa bani, ai doar de pierdut.
Intrebare postata de Tractari auto
Q: Site-ul meu ruleaza si pe https://dispe… si pe https://www.dispe… Google considera asta continut duplicat? Daca da, cum se poate rezolva fara sa stric ceva? Multumesc.
A: Clar e continut duplicat, iar Google NU adminte asa ceva. Fa redirect de continut spre unul dintre ele sau foloseste functia canonical, iar pe urma adauga un continut diferit in ambele. Aceste site-uri trebuie sa se diferentieze neaparat prin continut, dar de preferinta si prin design si functionalitate.
Intrebare postata de Barna
Q: Legat de un profil de link-uri cat mai variat, ce sugestii aveti: de la ce tipuri de site-uri ar fi bine sa avem linkuri? Si ce site-uri de directoare ati recomanda voi sau se poate gasi undeva o lista cu asemenea site-uri?
A: Profilul de link-uri se leagat atat de sursa de backlink-uri, cat si de anchor text-ul acestora. Ca variatie a surselor de link-uri poti lua in considerare cele venite din bloguri .ro si .com, clase de ip-uri, din site-uri de articole, comunicate de presa, directoare web si cele de la partenerii tai. Aici este foarte importanta pozitia link-ului in pagina respectiva.
Legat de anchor text: aici trebuie sa ai o balanta intre link-urile cu anchor text pe cuvinte cheie si cele pe cuvinte de brand, la fel si intre cele care duc spre homepage vs. cele care duc spre paginile interne.
Liste cu directoare se gasesc rapid pe net, dar nu recomand.
Ne-am bucura sa folositi aceste recomandari si sa va imbunatatiti rezultatele. Daca v-a placut experienta, o vom repeta si cu alti specialisti, am aprecia feedback-ul vostru.