BusinessLeague Chronicles

Only Pay on Confirmed Sales. 5,000 Marketers at Your Fingertips in BusinessLeague.

Start here!

Este bine sa licitezi pe brandul propriu in AdWords?

Este bine sa licitam pe brandul nostru in Google AdWords? Sau dam bani degeaba la Google facand asta? Este o intrebare frecventa pe care o ridica multe persoane. Din punctul meu de vedere, licitarea pe brand este un must. Si am sa argumentez acest lucru. Astept si parerile voastre despre acest subiect destul de delicat.

2parale_brand_adwords

Manipularea usoara a textelor

Spre deosebire de SEO, prin AdWords poti schimba textele afisate la fiecare cautare a brandului tau. Iar modificarile se fac instant.  Poti promova diverse oferte sau promotii noi. Spre exemplu, daca esti un magazin din fashion, poti trimite vizitatorii care cauta dupa brandul tau direct pe pagina cu reduceri in perioada in care ai discounturi mari.

Atunci cand licitezi pe brandul tau, ai sansa de a ti se afisa pana la 6 sitelink-uri. Desi ai optiunea sa introduci pana la 10, acesta este maximul vazut de mine. Poti folosi aceste sitelink-uri pentru a segmenta publicul in functie de:

- categoriile de produse de pe site,

- atributele produsului cautat (la televizoare led poti folosi diagonala, pretul sau brandul, de exemplu).

Sau poti scoate in evidenta:

- ofertele si promotiile noi,

- beneficiile pentru care sa te aleaga pe tine.

Cresti pretul reclamelor concurentilor care liciteaza pe brandul tau

Google iti permite sa licitezi pe numele de brand al concurentei. Si nu il poti trimite in judecata pe cel care face asta atat timp cat nu foloseste brandul tau in reclama lui. Cand concurentii tai fac brand bidding, vor aparea inaintea ta la cautari daca tu nu iei masuri si derulezi o campanie. In functie de nisa in care activezi, poate fi destul de dureros.

Cand licitezi pe brandul propriu, rata de click este foarte mare. De regula, este minim 25%, iar din experienta mea pe anumite nise poate ajunge si la 40-50%, in functie de reclama. Aceasta deoarece te adresezi unui public care stie de tine (client vechi sau cineva te-a recomandat). Iar cu acest CTR, costul per click va fi unul extrem de mic. Cand concurenta va licita pe brandul tau, CTR-ul va fi mult mai mic, iar costul pre click mai mare. Acest lucru ar putea sa-l determine sa nu mai liciteze la fel de mult.

Daca nu derulezi o campanie pe brandul tau, iar competitia da, atunci nu ai un istoric in AdWords pentru aceasta fraza. Iar concurentii isi vor face de cap. Un exemplu in acest sens este Paravion:paravion_brand_adwords

Reflexul oamenilor de a da click pe primul rezultat

Da, ai citit bine. Oamenii au o incredere incredibila in Google. De multe ori dau click pe primul rezultat fara a citi titlul sau descrierea. Am descoperit acest lucru cand vroiam sa testez live la ce se uita oamenii cand dau click pe un rezultat in Google. Am selectat cateva dintre campaniile mele si am rugat cinci prieteni sa caute anumite fraze, apoi ma uitam  pe ce anume au dat click. Surpriza a fost ca trei din cinci dadeau click pe primul rezultat fara sa citeasca. Nu ma bazez pe acest experiement facut de mine, insa mi-am dat seama ca exista si acest public.

Va recomand sa testati si voi asta. Va va ajuta sa vedeti la ce capitole e mai buna concurenta si care sunt asteptarile persoanelor care va cauta pe Google. Acest lucru voiam sa il testez eu de fapt :-).

Categoriile de produse + brand

Pe langa campania de brand, ar trebui sa ai grupuri pentru fiecare categorie de produse de pe site. Cu cat brandul este mai cunoscut, cu atat lumea te va asocia cu anumite produse. In special daca promovezi o categorie specifica la TV sau in alte medii offline.

In exemplul de mai jos pentru cautarea aparate foto domo, primele doua rezultate sunt doi concurenti principali cu mesaje puternice. Chiar daca publicul respectiv cauta brandul, vor intra de curiozitate sa vada ofertele acestor magazine. Sau, asa cum spuneam mai sus, vor da click din reflex pe primul rezultat fara sa citeasca descrierea reclamei.

aparate_foto_domo

Acelasi lucru se intampla si la Raiffeisen. Cand cineva cauta credit raiffeisen, primul rezultat  este OTP Bank. Iar reclama este una foarte buna, ce starneste curiozitatea chiar si clientilor fideli Raiffeisen:

credit_raiffeisen

O problema poate aparea cand se foloseste Dynamic Keyword Insertion pe fraze de tip broad:

masini_de_spalat_domo

Cum spuneam anterior, nu ai voie sa folosesti in reclama text un brand inregistrat.

Exemplele de mai sus sunt pentru a intelege mai bine de ce este bine sa licitezi pe brandul tau propriu si as vrea sa fie privite ca atare.

Voi ce parere aveti despre licitarea pe brandul propriu, cand o recomandati?