Recomandari pentru advertiseri: ghid de reusita in afiliere
Cum poti ajunge sa vinzi chiar maine prin afiliere? Un comision de 20% iti va asigura un numar semnificativ de afiliati?
Depinde. In marketingul afiliat nu exista retete de succes general valabile. Sunt advertiseri care obtin chiar in a doua zi de la lansarea campaniei conversii prin afiliere, dar replicarea retetei lui nu asigura succesul. Pentru ca el depinde intotdeauna si de alti factori. Nu exista retete, insa, din experienta celor doi ani si 9 luni de la aparitia retelei, echipa 2Parale a adunat o serie de idei si recomandari utile celor care doresc sa profite de avantajele marketingului afiliat si sa lanseze o campanie.
O parte din ele sunt incluse in Ghidul advertiserului, un document realizat pentru a va ghida primii pasi in afiliere si in platforma. Intre timp au mai aparut schimbari in platforma, am invatat din experiente noi, motiv pentru care dorim sa il actualizam impreuna cu voi, dar si sa cream un mic ghid cu bune practici si recomandari pentru advertiserii din 2Parale.
Am reunit mai jos cateva sugestii care fructifica experienta echipei 2Parale pe diverse zone ce tin de marketingul afiliat, ne-am bucura sa completam lista impreuna. Este un articol lung, dar va asiguram ca merita citit&analizat.
1. Cum functioneaza afilierea
• Pentru inceput trebuie sa te asiguri ca intelegi cum functioneaza marketingul afiliat in general si 2Parale in particular. Ai la indemana o serie de resurse, de la prezentarile 2Parale la canalul dedicat YouTube/2Parale. Cea mai importanta ramane site-ul, iti recomandam sa parcurgi toate informatiile dedicate advertiserilor.
• In afiliere platesti doar pentru rezultate. Trebuie abordata ca un canal de vanzari, focusul e pe rezultate. Afilierea nu inseamna publicitate.
• Unul dintre cele mai importante principii in afiliere e ca formam o echipa: noi, 2Parale, advertiserii si afiliatii. O echipa al carei scop comun este sa castige mai mult. Succesul depinde de fiecare membru, castigam sau esuam impreuna, niciuna dintre parti nu este subordonata, niciuna nu este avantajata, niciuna nu face bani fara implicarea celorlalte. Este o relatie de business si asa trebuie tratata.
• Focusul unui afiliat e sa produca bani, sa genereze vanzari si conversii. Are nevoie de toate informatiile care ii pot fi utile in acest sens, ai grija sa ii raspunzi la mesaje, sa il informezi in legatura cu promotiile si noile produse, sa il ajuti cu uneltele de promovare necesare.
• Un afiliat nemultumit va promova tot mai putin sau deloc o campanie si de aceea este foarte important sa fiti corecti si sa derulati o colaborare pe baza de incredere.
• Afiliatii genereaza vanzari/actiuni, ceea ce inseamna ca toate comenzile valide inregistrate prin 2Parale sunt comisionabile, indiferent de tipul clientului. Nu conteaza daca tranzactiile au fost plasate de clienti noi, clienti vechi, distribuitori etc. Afiliatul stie ca si-a facut treaba si nu a primit nimic in schimb, este foarte posibil sa renunte la colaborarea cu tine. Pe termen lung, acest lucru e pagubos pentru advertiseri.
• De cele mai multe ori, rezultatele nu sunt imediate. E nevoie de timp in care afiliatii sa preia uneltele de promovare, sa inceapa optimizarea si sa livreze rezultate. E nevoie de timp si de optimizare continua din partea tuturor partilor implicate.
• Legat de punctul de mai sus, foarte util este feedback-ul afiliatilor si al echipei 2Parale. Pe baza experientei noastre se pot face optimizari astfel incat o campanie sa ajunga la rezultate bune.
2. Descrierea campaniei
• In 2Parale cel putin, primul contact al afiliatilor cu un advertiser e in pagina campaniei. Este declaratia ta de vanzare, daca nu e suficient de atractiva si convingatoare, afiliatii nu vor merge mai departe. Ai la indemana comisionul, perioada de recurenta si descrierea campaniei, gandeste-le pe fiecare ca un magnet pentru afiliati.
• Descrierea campaniei se adreseaza exclusiv afiliatilor, scoate in evidenta avantajele competitionale ca advertiser, nu ca magazin. Oferi cea mai buna perioada de recurenta? Premiezi performanta cu bonusuri? Comercializezi in exclusivitate un anumit brand? Ai o gama de produse la preturi exceptionale? Toate informatiile care ii pot atrage si ajuta sa te promoveze mai bine.
• Completeaza inca de la inceput sectiunea Termeni&Conditii pentru a nu pierde afiliati pe parcurs. Precizeaza ce modalitati de promovare nu agreezi, in ce conditii te pot promova prin PPC, de exemplu, ce site-uri nu vor fi acceptate, daca pot folosi cupoane de reducere etc. Incearca sa nu schimbi pe parcurs regulile jocului, creeaza frustrare in randul afiliatilor care au investit in promovarea ta si vor renunta la colaborarea cu tine.
3. Unelte de promovare
• Bannerele trebuie sa acopere nevoile cat mai multor afiliati, aveti grija sa oferiti bannere in cat mai multe dintre dimensiunile standard IAB (300x250, 728x90, 160x600 etc.).
• Pentru a iti aduce conversii, iti recomandam ca bannerele sa fie axate pe promovarea unui produs, a unei colectii, game, nu pe brandul advertiserului.
• Feed-urile de produse sunt extraordinar de utile. Cei mai performanti afiliati sunt cei care folosesc uneltele ce permit un grad maxim de automatizare, asa ca ar trebui sa vrei sa le oferi feed-uri. In format .csv/ .txt/.php.
• Completeaza corect toate campurile din feed-urile de produs, din formularele de adaugare de banner şi asa mai departe. S-ar putea ca tie sa nu ti se para importante, insa le usureaza foarte mult viata afiliatilor, in filtrarea produselor, de exemplu.
• Actualizeaza uneltele cu regularitate, in concordanta cu portofoliul tau de produse. Asigura-te ca ai bannere si alte unelte cu oferta curenta.
4. Procesarea afiliatilor
• Ai posibilitatea de a alege afiliatii cu care vrei sa colaborezi, stabileste de la inceput cateva criterii simple de evaluare, ce tipuri de site-uri nu vrei sa fie relationate cu brandul tau etc. Nu respinge afiliatii doar pentru ca ai impresia ca nu vor converti sau pentru ca domeniul lor este diferit cu cel al site-ului tau, cititorii lor pot avea nevoie si de jucarii pentru copii si de laptopuri.
• Proceseaza afiliatii intr-un termen rezonabil de timp (maxim 72 de ore), altfel risti ca ei sa isi piarda interesul pentru campania ta.
5. Comisioane
• Procesarea comisioanelor, respectiv acceptarea sau respingerea lor, se face doar in momentul in care advertiserul are o imagine clara a situatiei. Comisionul se accepta dupa ce comanda a fost acceptata, livrata şi platita de clienti şi, respectiv, au trecut şi cele 10 zile legale in care acesta poate returna produsul.
• Ai grija insa sa aprobi comisioanele imediat ce stii care e situatia lor, castigi astfel increderea afiliatilor. Daca modelul tau de business o permite, ai posibilitatea de a implementa procesarea automata a comisioanelor, in functie de stadiul lor din platforma ta de e-commerce. Este o dovada de transparenta si incredere prin care iti mentii afiliatii multumiti.
• Nu se fac teste pe afiliati sau se reduc la minim aceste situatii. Afiliatii nu stiu ca advertiserii au facut respectivele comenzi si apar nemultumiri din cauza respingerii comisioanelor.
• Vorbim de o relatie de business, este vital ca procesarea comisioanelor sa se realizeze cu maxima seriozitate si corectitudine. Rata de respingere a comisioanelor, vizibila afiliatilor din campania ta, a devenit un criteriu important in alegerea advertiserilor.
• Atentie la procentul de comisioane respinse din motive independente de afiliat&cumparator, precum lipsa stoc. Afiliatii tin cont de acest procent, e unul dintre motivele pentru care renunta la anumite campanii. Rezolva problema stocurilor si a comisioanelor respinse si incerca sa recompensezi afiliatii carora le-ai refuzat comisioanele.
6. Optimizare
• Dupa lansarea campaniei, incep sa vina si rezultatele daca advertiserul are grija sa mentina relatia cu afiliatii si sa fie activ: sa raspunda la mesajele afiliatilor, sa proceseze comisioanele, sa actualizeze uneltele de promovare. Pasivitatea duce la scaderea rezultatelor campaniei. Pe scurt, pierzi bani.
• Platforma 2Parale ofera fiecarui advertiser posibilitatea de a vedea statistici in timp real despre performantele campaniei, utile pentru analiza si cresterea vanzarilor. Poti intelege mai bine calitatea traficului trimis de afiliati, ce afiliati si unelte aduc conversii.
• Fii la curent cu topul celor mai buni afiliati din campania ta si stimuleaza-i sa vanda mai mult prin comisioane preferentiale, bonusuri. Intreaba-i daca au nevoie de informatii, unelte de promovare speciale, ajuta-i cu informatii periodice cu produsele care se vand cel mai bine la tine pe site.
• Analizeaza afiliatii care iti trimit cel mai mult trafic. Daca iti trimit doar trafic, nu si vanzari pe masura, rasplateste-le implicarea cu un bonus si discuta cu ei pentru a gasi impreuna o metoda prin care sa iti genereze vanzari. Daca nu obtin rezultate, cel mai probabil vor renunta la campania ta.
• Focusul unui advertiser trebuie sa fie pe imbunatatirea marketingului de produs, ci nu pe investigarea locurilor unde are bannere expuse, de exemplu. Daca oferta site-ului tau e buna si lucrezi constant la ea, traficul adus de afiliati va fi convertit intr-o masura tot mai mare in vanzari.
• Campaniile se fac in functie de sezon, de evenimente specifice, de tipul de audienta, in functie de perioada. Campaniile nişate genereaza venituri bune.
• Stocurile sunt importante, mai ales dupa ce intri in 2Parale. Lipsa stocurilor genereaza neplaceri afiliatilor şi, prin urmare, o lipsa de promovare.
7. Afiliati&comunicare
• Asigura-te ca informezi afiliatii cu privire la oferta ta, astfel incat sa te promoveze cat mai bine. Ei nu au cum sa stie ca aduci in premiera in Romania cel mai tare produs din ultimii 20 de ani. Asigura-te ca afla asta cu o saptamana inainte sa intre pe rafturile tale acel produs, pentru a putea pregati o campanie pe site-urile lor. E un efort mic care poate aduce rezultate mari.
• Afiliatii nu sapa prin site-ul tau in cautarea noilor promotii. Daca trimiti un mesaj prin care anunti "noua promotie" de pe site-ul tau, asigura-te ca dai şi un link catre landing page. Explica foarte clar mecanismul promotiei, astfel incat afiliatii sa o poata explica fara probleme la randul lor.
• Incurajam relatia directa advertiser-afiliat pentru ca in felul acesta putem sa crestem impreuna si sa venim cu cele mai bune idei şi solutii. Asadar, daca ai idei de proiecte speciale cu anumiti afiliati, propuneri punctuale, nu ezita sa iei legatura cu ei, prin mesageria 2Parale.
• Profita de orice oportunitate pentru a discuta cu afiliatii si a gasi modalitati pentru a vinde mai mult. 2Parale organizeaza intalniri lunare pentru voi, derulam discutii pe Facebook, workshop-uri in tara, profitati de ele.
• Un afiliat multumit inseamna vanzari mai multe, imagine mai buna, relatii reale cu oameni care pot vinde online.
8. Plati
• Este foarte important ca plata facturilor sa se faca in termenul maxim de 5 zile calendaristice de la emitere/la scadenta pentru a permite respectarea procedurilor de plata a afiliatilor. Este un angajament care are la baza un contract.
• Plata corecta si la timp a comisioanelor este un criteriu de baza in promovarea si cresterea campaniei tale. Pentru ca afiliatii sa continue sa promoveze un advertiser, este esential sa ne putem respecta impreuna angajamentele de plata.
• Toate sumele din platforma sunt fara TVA.
• Atentie la sumele afisate in platforma, in contul tau. In tab-ul Comisioane poti vedea valoarea ramasa de plata, care contine atat suma comisioanelor facturate (in cazul in care nu s-a platit factura) plus toate comisioanele procesate/acceptate acumulate dupa emiterea facturii.
Dupa cum va spuneam, sunt recomandari din experienta echipei 2Parale, care se vor concretiza intr-un ghid. Ne-am bucura sa il cream impreuna, ce recomandari aveti pentru reusita unei campanii in afiliere, pentru un advertiser?