Florin Ghivnici (case-smart.ro): Afilierea prin BusinessLeague a fost esențială în testarea pieței maghiare fără buget mare de marketing
Când clienții încep să întrebe dacă nu cumva livrați și în altă țară decât România, poate fi primul semn că se cere o extindere.

Când clienții încep să întrebe dacă nu cumva livrați și în altă țară decât România, poate fi primul semn că se cere o extindere. Cel puțin așa a fost în cazul magazinului maghiar okoshazak.hu (53 de vânzări runda trecută), pe care Florin Ghivneci îl gestionează grație experienței acumulate la case-smart.ro.
Am stat de vorbă cu Florin, ca să aflăm ce presupune cross-border selling, atunci când ai ca punct de referință și vehicul de testare marketingul afiliat. Mai exact, BusinessLeague.com.
A ieșit materialul de mai jos, care ar trebui să servească drept insprație oricărui antreprenor cu dor de extindere. Dacă încă n-ai cont în BusinessLeague, fă-ți aici și începe creșterea shopului tău, indiferent în ce categorie este el.
Când și cum ați început munca la okoshazak.hu? Povestea de la început, cu echipă, produse, primele vânzări.
Am început proiectul okoshazak.hu în 2020, ca o extensie firească a experienței noastre din România, cu brandul Luxion și magazinul case-smart.ro.Ideea a pornit destul de simplu si normal: clienții ne întrebau constant dacă livrăm și în Ungaria. A fost suficient să facem un test cu listare în limba maghiară, câteva produse de top, și deja au apărut primele comenzi.
Echipa a fost restrânsă la început – doar un coleg, Lorand un traducător nativ maghiar și un specialist în listări online. Primele produse listate au fost prizele și întrerupătoarele din sticlă Luxion, care au avut un succes imediat datorită designului și raportului calitate-preț.
Cum v-a ajutat experiența din afiliere/BusinessLeague să accesați piața maghiară?
Afilierea a fost esențială în testarea pieței fără buget mare de marketing. Am învățat din BusinessLeague cum să creăm oferte clare, cu marjă, și cum să colaborăm eficient cu afiliați.Am avut deja un model funcțional în România prin 2Performant, iar în Ungaria am replicat abordarea, conectându-ne cu publisheri locali prin platforme specializate. Astfel, fără un efort publicitar masiv, am obținut vânzări recurente și date reale despre comportamentul consumatorului maghiar.
Care sunt principalele asemănări între RO și HU?
Clienții sunt atenți la preț, dar apreciază calitatea și estetica prizelor si intrerupatoarelor cu touch Luxion.
Se caută soluții smart-home, dar care să poata fi montate in sistem diy.
Ambii consumatori de pe cele 2 piete reacționează bine la oferte clare și livrare rapidă.
Produsele premium au succes dacă vin cu recenzii bune și garanție.
Dar diferențele?
Clientii maghiari preferă interfețele web foarte simple, clare, fără prea multe elemente vizuale.
Recenziile în limba maghiară sunt esențiale – lipsa lor poate reduce semnificativ rata de conversie.
Piața maghiară este ușor mai „rece” la început – durează mai mult să câștigi încrederea clienților.
Comparatoarele de preț (precum Árukereső) sunt foarte importante pentru decizia de cumpărare – mai mult decât în România.
Ce sfat i-ai da unui antreprenor de ecommerce care vrea să acceseze piețele din afară?
Începe cu o nișă bine definită și testează prin canale de afiliere sau marketplace-uri.
Angajează un nativ local chiar și part-time – diferența în comunicare este uriașă. Important este sa ai echipa perfectă si oamenii potriviti langa tine. Și cel mai important: nu compara comportamentul clienților străini cu cel din România. Sunt alte obiceiuri, alte criterii de încredere.
Cum livrează afilierea față de alte canale de vânzare pe care le folosiți? (ar fi super și niște cifre).
Afilierea livrează un cost pe vânzare stabil, fără riscuri.În România, afilierea ne aduce între 12 - 15% din totalul vânzărilor, cu un comision mediu de 10 -12 %.În Ungaria, suntem destul de la început, dar afilierea aduce primele vânzări fără costuri fixe. Comparativ, Google Ads sau Facebook necesită bugete mari pentru testare, în timp ce afilierea livrează doar când apare conversia.
Cum ai descrie BusinessLeague într-o singură frază/propoziție?
Un joc serios de business care te obligă să-ți înțelegi cifrele și clienții, nu doar să faci marketing pe pilot automat.
Ce planuri de viitor aveți?
Pe termen scurt / mediu : extinderea portofoliului okoshazak.hu cu prize smart, dimmere și senzori Wi-Fi, termostate, draperii electrice precum si alte produse ale brandului propriu Luxion. Promovarea siteului Luxion.hu si acapararea unei cote de piata cat mai mare in Ungaria. Pe termen lung: deschiderea unui mini-depozit logistic în Ungaria pentru livrare în 24h, sub brandul propriu Luxion.
Cu această ocazie, doresc să adresez mulțumiri sincere echipei mele extraordinare, care, cu profesionalism și dedicare, gestionează impecabil activitatea site-urilor noastre din Ungaria și România.