UPDATE: Ce aduce noul Cod Fiscal pentru afiliați?

UPDATE: Pentru că multe din reglementările noi dau naștere la confuzii, revenim cu o clarificare pe tema noului Cod Fiscal, în ceea ce privește persoanele fizice.
- Aplicarea unui impozit de 16%; nu se va mai putea opta pentru 10%. Această sumă va fi, în continuare, reținută la sursă de către 2Parale.
- Nu se va mai reține la sursă CASS 5,5%. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de către organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală. În anul 2016, în cazul în care, marketingul afiliat este singura sursă de venit, afiliatul va plăti pe baza deciziei de impunere emisă de ANAF, în termen de 60 de zile, contribuția către CASS de 5.5%. Din 2017, plata contribuției pentru veniturile din afiliere va fi obligatorie, indiferent daca afiliatul are și alte surse de venit. Contribuția va fi plătită de fiecare, pe baza deciziei de impunere emisă de ANAF.
- Veniturile din alte surse nu mai fac obiectul contribuţiei de asigurări sociale (CAS).
Sumele reținute pentru CAS și CASS pe parcursul lunii ianuarie, pentru plățile către afiliați vor fi restituite acestora în cursul lunii februarie.
Pentru a evita surprizele neplăcute aduse de deciziile de impunere, sfătuim afiliații să își facă un calcul preliminar al contribuțiilor datorate, în funcție de ce venituri au realizat din afiliere și să blocheze sumele respective în conturi separate.
Spor la conversii!
Anul 2016 aduce în scenă noi reglementări fiscale, Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, ce aduce câteva schimbări importante pentru persoanele care înregistrează venituri din afiliere ca persoană fizică și un aspect la care trebuie să fie atenți cei care înregistrează veniturile prin PFA.
Rezumăm aici modificările care ar avea cel mai mare impact asupra afiliaților:
Persoane fizice
Venituirile afiliaţilor ar fi încadrate conform noului Cod Fiscal în categoria alte venituri, ceea ce ar implica:
- Aplicarea unui impozit de 16%; nu se va mai putea opta pentru 10% (stopaj la sursă la momentul plății venitului)
- Nu se va mai reține CASS 5,5% dacă persoană are alte venituri în 2016 (în 2017 se reintroduce)
- Se va reţine CAS 10.5% indiferent dacă persoana înregistrează sau nu venituri
PFA
Se plăteşte CAS (pensie) obligatoriu 10.5% aplicat la:
- minim 35 % din venitul mediu brut
- 2415 lei *35% = 845 lei
- 845 lei * 12 luni * 10,5%= 89 lei
- deci minim 89 lei *12 luni = 1068 lei/an.
- dacă se depășește pragul venitului anual de mai sus (10.140 lei) se va plăti contribuția de 10,5% pentru diferență, dar nu mai mult de 5 ori venitul mediu brut (12.075 lei * 12 luni), dacă este cazul.
Menționăm, însă, că acestea sunt modificările conform textului de lege publicat. Pentru o acuratețe precisă a acestor noi reglementări, sunt așteptate și normele de aplicare aferente acestei legi.
Sperăm că aceste informații sunt de folos afiliaților și le dorim mult spor a conversii™ și pe 2016!